Primul și cel mai important lucru pe care ni-l dorim pentru copiii noștri, când înoată pentru prima dată în mare, este să se distreze! Dacă prima experiență de înot în mare va fi asociată cu momente de bucurie și multă distracție, cei mici își vor dori să se întoarcă la mare și să o facă din nou și din nou și se vor îndrăgosti de înotul în ape deschise.

La început, mersul la plajă nu trebuie să însemne neapărat băi în mare. Cei mici se pot juca în nisip, pot face castele, pot urmări valurile, pot intra cu piciorușele în apă pentru a simți valurile, pot face surf pe o placă de surf – orice.

În procesul de pregătirea a copiilor pentru înotul în mare este important să alegeți plaja potrivită. Căutați plaje cu ape puțin adânci, calme și cu intrare lină în mare, unde copilul dumneavoastră se poate obișnui treptat cu apa și poate exersa tehnicile de înot. Plaja din Sfântu Gheorghe îndeplinește toate condițiile pentru un început plăcut în acest sport.

O idee foarte bună pentru pregătirea celor mici este să exersați cu ei înotul în piscină pentru a vă asigura că puștiul dvs. este capabil să înoate 1000 m în stil liber în piscină fără să se oprească.

De este important?

Când înoți în piscină te poți opri, te poți ține de marginea piscinei dacă ești obosit și te poți odihni dacă este nevoie. Când înoți în mare nu ai această opțiune! Nu există niciun loc în care să te poți opri și să te odihnești dacă ești obosit… Prin urmare, înainte de a vă duce copilul să înoate în ape deschise, asigurați-vă că se simte suficient de confortabil să înoate 1000m într-o piscină fără să se oprească și să se simtă confortabil făcând acest lucru. Amintiți-vă că înotul în ape deschise este mai dificil, prin urmare, copilul dvs. trebuie să fie în formă bună pentru a face tranziția de la piscină la apele deschise. Gândiți-vă la piscină ca la “laboratorul” unde puteți exersa și “testa apele” înainte de a ieși în lumea reală.

Parcurgeți împreună cu copilul dumneavoastră procesul de înot înainte de a intra în apă. Spuneți-i copilului dumneavoastră ce anume veți face, unde veți înota, cât timp va dura și încurajați-l spunându-i că este un bun înotător și că va reuși cu ușurință! Acest lucru îi va ajuta să treacă peste orice anxietate pe care copilul dvs. o poate avea înainte de a intra în mare.

Nu-i grăbiți să intre în apa adâncă – începeți cu sesiuni de înot, scufundări și plutiri la adâncimi mici, mai întâi. Abia după ce copilul dumneavoastră se simte confortabil și se adaptează la apa mării, puteți avansa în adâncime, dar înotați totuși aproape de mal, la aproximativ 100 m de mal și anunțați-l pe copil că sunteți aproape de mal, de asemenea pentru a-i reduce anxietatea.

Începeți cu distanțe scurte

Undeva între 500 m – 900 m va fi ușor pentru micul dumneavoastră înotător după ce a exersat înotul de 1000 m în piscină, așa că începeți cu aceste distanțe mai scurte pentru a-i da încredere!

După înot, spuneți-i copilului dvs. cât de uimitor a fost. Asigurați-vă că copilul dvs. știe că a făcut o treabă minunată! Chiar dacă a fost speriat și a avut dificultăți în înot, faceți-l să se simtă ca o vedetă curajoasă. Spuneți-i familiei, prietenilor și aproape tuturor cât de grozav s-a descurcat și, prin asta, ajutați-l să capete încredere și să transforme această experiență într-una grozavă, chiar dacă nu a fost așa.

Nu riscați de prima dată

“Nu există o a doua șansă pentru prima impresie”. Dacă puștiul dvs. nu se bucură de prima experiență de înot în ape deschise, va fi greu să îl convingeți să o facă din nou. Așadar, faceți tot posibilul pentru ca prima lui experiență să fie bună și ușoară, nu vă asumați riscuri inutile, cum ar fi să înotați când marea este mare sau prea rece sau să încercați să înotați o distanță mai mare decât cea sugerată… Faceți-o minunată și copilul dvs. va reveni din nou și din nou și din nou!

Vă așteptăm pe plaja din Sfântu Gheorghe să-i ajutați pe cei mici să-și exerseze tehnicile de înot în mare.