Păsările sunt fascinante la orice vârstă am avea, de la doi la nouăzeci de ani. Observarea păsărilor este un hobby potrivit pentru toți, este distractiv și educațional, această activitate apelează la cunoștințe din biologie, geografie și matematică.

Putem observa păsările de oriunde, din bucătărie, în parcurile din orașul nostru sau în Delta Dunării, unde sunt prezente peste 350 de specii de păsări.

Aceasă activitate încurajează încetinirea ritmului pentru a privi și a asculta cu atenție – un lucru benefic pentru noi toți!

Iată câțiva pași simpli care vă pot ajuta să-i atragi și pe cei mici în hobby-ul de observare a păsărilor.

Trezește-le interesul cu o carte despre păsări

Înainte de o excursie în Delta Dunării sau de primele sesiuni de observare a păsărilor, poți începe familiarizarea copiilor cu diferitele specii de păsări cu ajutorul cărților de profil, planșelor sau filmelor de prezentare a păsărilor din zonele pe care urmează să le vizitați.

Începeți cu păsările comune

Observarea păsărilor devine mai interesantă și mai satisfăcătoare când știi la ce te uiți. Identificarea speciilor din apropierea școlii sau a celor pe care le întâlnești zi de zi poate fi un început bun pentru micii exploratori.

Mergeți la o plimbare de observare a păsărilor

Scopul acestei plimbări prin parc, în cartierul în care locuiți sau în comunitatea din jurul casei, va fi să identificați păsările pe care le întâlniți, să-i încurajați pe cei mici să identifice diferențele dintre masculii și femelele din speciile observate. Odată ajunși acasă, cei mici pot desena păsările observate.

Numărați păsările observate

Cu ajutorul unor planșe, cei mici pot documenta păsările observate în plimbările voastre. Planșele pot conține speciile de păsări comune și câteva din viitoarele voastre călătorii, cum sunt cele specifice Deltei Dunării.

Familiarizați-vă cu sunetele specifice păsărilor

Să identifici o pasăre după cântecul propriu este o mare bucurie. Adesea poate fi mai ușor să auzi păsările decât să le vezi și chiar și copiii foarte mici pot învăța să asculte și să identifice cântecele păsărilor. Veți găsi planșe auditive pe site-ul Societății Ornitologice Române

Exersați observarea păsărilor cu ajutorul binoclului

În timp ce folosirea binoclului poate fi o provocare pentru copii, deținerea de instrumente de specilitate poate contribui în mare măsură la reușita experienței de observare a păsărilor. Un binoclu pentru copii poate fi un început bun. În Delta Dunării, acestea sunt potrivite și în excursiile cu barca pe canelele Dunării, pentru că sunt ușoare și pot fi manevrate mai facil.

Construiți împreună o hrănitoare pentru păsări

Vei găsi mai multe detalii despre cum să construiești o hrănitoare pentru păsări aici. Această etapă poate fi însoțită de furnizarea unor informații despre migrarea păsărilor, despre diferența dintre cuibărit și iernat, precum și de locurile în care pot fi văzute cele mai multe specii de păsări, Delta Dunării.

Jucați bingo cu păsări

Ne place un joc bun de bingo pentru a construi cunoștințe și a trezi interes pentru un subiect dat. După ce vă jucați, încercați să vedeți câteva dintre păsările din viața reală!

Vânătoare de comori

“Birding” este un joc cu un scop precis: Să vezi cât mai multe păsări. Pentru unii copii, numărarea de la zero până la un număr arbitrar – 5 tipuri diferite de păsări, de exemplu, sau 20 de păsări într-o singură ieșire – va fi suficient pentru a rămâne concentrați și a se distra.

Vă așteptăm în Delta Dunării să vă exersați noile cunoștințe în observarea păsărilor, alături de micii exploratori.