Iarna, în Delta Dunării și în orașul tău, există zeci de specii de păsări pentru care găsirea surselor de hrană poate fi o provocare. Copacii golași, numărul redus de insecte și lipsa semințelor sunt câteva dintre motivele pentru care vă încurajăm să veniți în ajutorul păsărilor din comunitatea voastră.

Ce tip de hrană le putem oferi păsărilor?

Păsările vor fi foarte bucuroase să găsească semințe: cele de floarea soarelui, fără sare, neprăjite sau tratate termic, sunt foarte apreciate – le puteți lăsa cu tot cu coajă, păsările sunt experiementate și știu cum să le decojească, în special pițigoii; cele de bostan și de cânepă sunt, deasemenea, foarte hrănitoare. Mălaiul, orezul, ovăzul păsatul pentru păsările de curte, coji de cartofi sau legume fierte, fructele (nuci, stafide, fructe de pădure) sunt o opțiune binevenită. 

Ce să nu le oferiți păsărilor de mâncare (nici iarna, nici în alt sezon)?

Pâinea și toate derivatele de produse de panificație sunt foarte dăunătoare păsărilor (drojdia le poate provoca diferite boli gastrice). Mâncarea sărată este, de asemenea, de evitat. La fel, nu vă recomandăm să le oferiți păsărilor hrană pentru pisici sau pentru câini.

Unde putem amplasa hrana?

Puteți confecționa hrănitori pe care să le alimentați periodic cu semințe și hrană potrivită pentru păsări. Hrănitorile vor fi amplasate în zone greu accesibile pentru prădători: în copaci, suspendate în balcon etc. Este indicat să nu lăsați hrana pe jos din două motive (în special la curte): hrana poate atrage rozătoare și animale prădătoare care pot vâna păsările. 

Alimentați periodic hrănitorile cu apă și mâncare, iar păsările din vecinătate vă vor vizita cu regularitate. Alimentarea este indicat să fie făcută seara, pentru că păsările vor veni dis de dimineață să mănânce.

Dacă stați la bloc, puteți amenaja mici hrănitori pe pervazul ferestrelor (pentru locuințele situate la etajele 1-5. Păsările nu vor urca mai sus de etajul 5).

Cum puteți confecționa o hrănitoare?

Chiar și un recipient din PET tăiat și suspendat poate fi o hrănitoare eficientă. Hrănitoarele pot fi confecționate din PET-uri, cutii în care pot pătrunde păsările sau chiar mini căsuțe, construite din bucăți de lemn, șipci și placaj. Bostanii sau dovlecii sunt o opțiune potrivită pentru o hrănitoare.

Pentru a preveni îmbolnăvirea păsărilor, este important ca aceste hrănitoare să fie mereu igienizate și curățate, precum și locul în care sunt amplasate.

Ce păsări puteți vedea la hrănitori?

Pițigoii vor fi foarte bucuroși să găsească semințele din hrănitori: pițigoiul mare (Parus major), pițigoiul albastru (Parus caeruleus), pițigoiul sur (Parus palustris), pițigoi de brădet (Periparus ater). La hrănitori veți avea șansa să vedeți exemplare de cinteză (Fringilla coelebs), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), cocoșar (Turdus pilaris), ciocănitoarea de grănidă (Dendrocopos syriacus), țiclean (Sitta europea), sticlete (Carduelis carduelis), scatiu (Carduelis spinus), presura galbenă (Emberiza citrinella), botgros (Coccothraustes coccothraustes), mierlă (Turdus merula), cocoşar (Turdus pilaris), măcăleandru (Erithacus rubecula), vrăbii (Passer domesticus).

Când putem folosi hrănitoarele?

Hrănirea poate începe în luna noiembrie până la sfârșitul lunii martie. Primăvara sursele de hrană se înmulțesc și vizitele păsărilor vor fi din ce în ce mai rare. Consistența este mai importantă față de cantitate. Astfel, este foarte important ca în hrănitori să existe mereu semințe. Păsările se vor obișnui să vină direct la hrănitoare și vor renunța să mai caute de mâncare pe cont propriu.

În această iarnă, vino în ajutorul frumoaselor înaripate și pune-le la dispoziție o varietate de semințe și fructe de care să se bucure zi de zi!