Miruna Berescu, Directorul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, ne spune că “ANONIMUL este despre oameni”. Vlad Ivanov spune despre festival că este o stare. “ANONIMUL este o stare foarte frumoasă”.  ANONIMUL înseamnă și oameni importanți din lumea filmului care uită de covorul roșu alegând să își prezinte producțiile (unele în premieră) la singurul cinema în aer liber din Delta Dunării, din cadrul campingului Green Dolphin, la Sfântu Gheorghe.

Orientat către public, festivalul ANONIMUL are incluse în program producții care oglindesc natura eclectică a oamenilor care aleg să vină la festival. Oameni tineri, cupluri care au copii adolescenți, grupuri de prieteni care își organizează concediile în funcție de perioada de desfășurare a festivalului și, un detaliu foarte important, oameni care vin din afara țării și din toate colțurile României. Iar acest public decide cine pleacă acasă cu Trofeul Anonimul.

ANONIMUL împlinește anul acesta 18 ani. De la ediții în care producători cunoscuți de filme amenință că vor reveni la festival chiar dacă nu sunt invitați, la ediții cu filme proiectate în premieră internațională la festival, ANONIMUL a crescut frumos și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente din Deltă.

Competiția de anul acesta include 5 producții de lungmetraj, internaționale și românești: KALA AZAR (r. Janis Rafa, Olanda-Grecia), LOOKING FOR VENERA (r. Norika Sefa, Kosovo), NEIDENTIFICAT (r. Bogdan George Apetri, România), ONLY HUMAN (r. Igor Ivanov, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Slovenia) și YELLOW CAT (r. Adilkhan Yerzhanov, Kazahstan, Franța).

Experiența celor 17 ediții de ANONIMUL de până acum ne spune că publicul iubește filmele românești. ANONIMUL de anul acesta ne prezintă 4 filme românești (care au avut premiera în cadrul festivalului de film de la CANNES) de lung și scurt metraj, în afara concursului.

ÎNTREGALDE, filmul regizat de Radu Munteanu, prezentat la Cannes, este una dintre producțiile prezente în cadrul festivalului, în afara competiției. Cu premieră națională în cadrul TIFF (la Cluj Napoca), Întregalde a fost selecționat în cadrul celei de-a 46-a ediție a Toronto International Film Festival (TIFF) în secțiunea Contemporary World Cinema.

CÂMP DE MACI, lungmetrajul de debut al lui Eugen Jebeleanu, cu Conrad Mericoffer în rolul principal, va fi proiectat în cadrul festivalului, în afara competiției. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional Tallinn Black Nights și a câștigat deja peste cinci premii.

LEBENSDORF, în regia lui Vali Hotea, avându-i ca protagoniști pe Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora, este o reprezentare socio-culturală a unei generaţii aflate la răscruce.

MIA ÎȘI RATEAZĂ RĂZBUNAREA, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan Theodor Olteanu, ale cărui protagoniste sunt Ioana Bugarin, Maria Popistaşu, Ana-Maria Guran și Silvana Mihai, va rula de asemenea în afara competiției. Filmul a avut premiera internațională în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, unde a obținut o Mențiune specială a juriului.

Tot în cadrul festivalului vom putea urmări și alte producții de debut în lungmetraj: #DOGPOOPGIRL, în regia lui Andrei Huțuleac, film produs de Dan Chișu și OTTO BARBARUL, de Ruxandra Ghițescu. #DOGPOOPGIRL a făcut parte din selecția Festivalului de Film de la Moscova, unde a câștigat trei premii, inclusiv Marele Premiu. Filmul Ruxandrei Ghițescu a avut premiera internațională în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo.

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Iar în pauzele de filme vă invităm la plimbări pe plaja din Sfântu Gheorghe, la excursii cu barca pe canalele Dunării sau la un moment de răgaz în hamacele din resortul Green Village 4* sau din campingul Green Dolphin.