Temperaturile mai domoale, liniștea din satul Sfântu Gheorghe și forfota păsărilor care se pregătesc de Marea Migrație sunt câteva motive să vii în această toamnă în Delta Dunării.
Toamna, păsările care rămân în România se pregătesc de iernat, iar cele care migrează își fac bagajele pentru drumul lung până în Africa sau în sudul Europei.
În lunile octombrie și noiembrie vei putea observa în trece și speciile care traversează teritoriul României în drum spre locurile de iernat: gârlița mare, gârlița mică, prundărașul gulerat mare, fluierarul cu picioare verzi, sitarul de mal.
Dintre păsările care pleacă din România în lunile de toamnă te poți întâlni cu cormoranul mic, stârcul pitic, stârcul de noapte, stârcul galben, egreta mică, barza albă, țigănușul, lopătarul, rața cârâitoare, rața roșie, pelicanul comun.
Iar printre speciile de păsări care vin în Delta Dunării pentru iernat vei găsi gâsca cu gât roșu, rața fluierătoare, rața catifelată (o prezență foarte rară), lebăda de iarnă, lebăda mică.
Dintre speciile sedentare vei avea șansa să vezi pițigoiul mare, pițigoiul albastru, țiclean, mierla, pescărușul râzător, pițigoiul codat, pițigoiul de stuf, presura de stuf, măcăleandrul, mierla sau florintele.
Cum poți identifica păsările Deltei Dunării?
Gârlița mare (Anser albifrons) este o gâscă de talie mare cu penaj de culoare gri amestecat cu maro și are un semn distinctiv: o pată albă la baza ciocului rozaliu. Pieptul este și el alb, iar aripile și coada sunt închise la culoare. Gârlița mare are o lungime a corpului de 64-78 cm și o anvergură a aripilor de cuprinsă între 130-160 cm.
Țigănușul (Plegadis falcinellus) este o specie de pasăre de talie medie. El se distinge prin penajul de culoare verde cu reflex metalic și prin ciocul lung și curbat în jos. Țigănușul are o lungime a corpului de 55-65 cm și o anvergură a aripilor cuprinsă între 88-105 cm.
Sitarul de mal (Limosa limosa) este o specie de pasăre de talie medie. Iarna, capul, gâtul și pieptul au o penele gri, iar pe abdomen este alb-cenușiu. Ciocul este lung și subtire, cu baza de culoare roz și vârful negru, iar picioarele sunt lungi și de culoare neagră.
Rața cârâitoare (Spatula querquedula) este o specie de pasăre de talie mică care are un semn distinctiv: o dungă de culoare albă la masculi și cafeniu la femele. Rața cârâitoare are o lungime de 34–41 cm (aproape cât porumbelul).
Stârcul pitic (Ixobrychus minutus) este o specie de stârc de talie mică cu penele de culoare închisă (negru – maro), o pată gălbui-deschis pe piept, cu ciocul galben și cu picioarele verzui-galbene. Stârcul pitic are o lungime de 27 – 38 cm și o anvergură de 40 – 58 cm.
Corcodelul mare (Podiceps cristatus) se distinge datorită ciufului de culoare portocalie pe lateral și negru în vârful capului care seamănă cu un evantai. Corcodelul mare are o lungime a corpului de 46-51 cm cu o anvergură a aripilor de 59-73 cm.
În lunile de toamnă, în timpul plimbărilor tale cu barca vei fi mereu însoțit de păsările Deltei. Ia-ți un binoclu, lista cu păsările pe care le poți observa în septembrie și hai în Delta Dunării!