Există locuri în care un explorator trebuie să ajungă măcar o dată în viață. Locuri care găzduiesc culturi total diferite de familiar. Locuri în care natura este spectaculoasă, iar diversitatea şi-a pus amprenta nu doar asupra asupra obiceiurilor, ci şi asupra vieţii.

Veţi găsi un astfel de loc în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, unde vă aşteaptă cel mai tânăr pământ al Europei.

Pornește în explorarea Deltei într-un caiac și fii cât mai aproape de natură, într-o experiență memorabilă.

Dacă este prima ta tură de caiac, vezi în acest articol câteva sfaturi.

Cum să lansezi caiacul?

Cel mai indicat este să alegi un țărm cu o înclinare lină/treptată.

Roagă un prieten să te ajute să cari barca până la punctul de intrare. Așezați-o la mal, într-o apă puțin adâncă, perpendicular pe linia țărmului. (Dacă lansați barca într-un râu sau dacă aveți un caiac foarte lung, atunci o lansare paralelă ar putea funcționa mai bine). Pentru o lansare perpendiculară, prova ar trebui să fie orientată în direcția opusă țărmului, iar pupa ar trebui să fie aproape de țărm (dar complet pe linia de plutire). Pune una dintre paletele de vâslit sub linia de punte din fața carlingii. Treci deasupra caiacului, așezându-te pe spătarul din spate și intinde-ți picioarele în caiac.

Ia-ți vâsla și folosește-o pentru a trece cu caiacul pe lângă valurile râului și de cele provocate de tine. Apoi, atașează husa de protecție, dacă există una.

Mai târziu, când vine timpul să ieși din caiac, pur și simplu vâslește în poziția de lansare, instalează-ți outrigger-ul și inversează pașii până când te afli din nou pe caiac.

Cum să ții vâslele caiacului?

Începe prin a-ți prinde vâsla cu ambele mâini și centrează-ți corpul de vâslă în vârful capului. Mâinile se vor afla în poziția corectă de pornire atunci când coatele sunt îndoite la 90 de grade.

Acum coboară paleta și orienteaz-o după cum urmează, astfel încât să o ții corect:

Asigură-te că lamelele vâslei sunt aliniate între ele. Dacă observi că paletele sunt decalate una față de cealaltă, este posibil ca paleta ta să fie “cu pene”. În acest caz, ia-ți un minut pentru a regla lamele înapoi în linie prin intermediul unui buton sau al unei setări de răsucire în centrul axului. (Lamele cu pene taie mai bine vântul, dar sunt mai dificil de folosit pentru începători).

Asigură-te că părțile cu scobitură ale paletelor sunt orientate spre tine: Curbura lamei este subtilă, așa că privește cu atenție.

Relaxează-te. Formează un “O” cu degetul mare și arătătorul, apoi așează-ți ușor celelalte degete pe tijă. Apucarea paletei nu este necesară și îți obosește mâinile mai repede.

Măsuri de siguranță pentru caiac-canoe

De fiecare dată când ieși pe apă, este important să ai la tine echipamentul și hainele esențiale despre care am vorbit în articolul anterior. Câteva măsuri de siguranță suplimentare sunt, de asemenea, necesare în cazul unei excursii fără ghidaj:

  • Adu-ți un partener de vâslit. Dacă nu există un ghid, trebuie să mergi întotdeauna cu un alt pasionat de canotaj care poate chema ajutoare sau poate oferi asistență.
  • Încheiați un pact de colaborare. Un prieten care se îndepărtează de ochii sau urechile tale nu îți va fi de mare ajutor.
  • Cunoaște-ți limita de distanță. Dacă nu ai urmat cursuri de salvare, nu te îndepărta niciodată de țărm mai mult decât ești capabil să înoți cu ușurință. (Zonele din apropierea țărmului sunt oricum mai interesante.).

Dacă ai de gând să faci caiac în viitor, ia în considerare posibilitatea de a urma un curs de salvare. Iar cursurile care acoperă navigația, mareele, curenții și surf-ul te pot ajuta să eviți problemele încă de la început.