Este prima dată când te urci într-un caiac? Nicio problemă: este foarte ușor să începi. În acest articol vei găsi câteva sfaturi de la experți de canotaj și de îndrăgostiți de acest sport. Vei afla cum trebuie să te pregătești înainte de fiecare cursă de caiac și care sunt mișcările de bază! E foarte ușor, te asigurăm de asta.
Cel mai probabil nu vei cumpăra un caiac încă de la primele ture. La Green Village 4* Resort vei putea închiria un caiac care să te poarte pe canalele Dunării, în deplină siguranță. Nu uita, vesta este obligatorie pe tot parcursul cursei cu caiacul.
Echipament necesar pentru turele de caiac
Pentru o cursă de caiac reușită vei avea nevoie de un caiac potrivit pentru tine, poți alege între un caiac de o persoană, unul pentru 2-3 persoane, dacă vrei să ai un copilot, un caiac gonflabil, unul acoperit sau unul descoperit. Vesta este obligatorie, îți recomandăm să adaugi și o cască pe lista de echipament de protecție. Vei avea nevoie și de o padelă care te va ajuta să cârmești, să schimbi viteza și să te deplasezi în direcția dorită.
Îmbrăcămintea adecvată pentru o tură de caiac
Va fi aceeași ca pentru o excursie pe vreme caldă și în ape calde: un costum de baie sau pantaloni scurți (care nu sunt din bumbac și nu se leagă), un tricou cu mânecă scurtă sau lungă (orice tricou care nu este din bumbac este bun), încălțăminte din neopren (găsești la magazinele de specialitate), pălărie te care protejează de soare, jachetă sau vestă ușoară din fleece (în funcție de vreme), jachetă impermeabilă și pantaloni (în funcție de vreme).
Obiecte personale pe care să le iei cu tine într-o excursie cu caiacul:
Pregătește un rucsac în care să pui: apă din belșug, gustări pentru energie, plus un prânz pentru excursii mai lungi, cremă de protecție solară, balsam de buze și ochelari de soare (cu ochelari de reținere), trusa de prim ajutor, fluier de semnalizare, ceas (pentru a-ți putea acorda suficient timp pentru a te întoarce), lampă frontală (în cazul în care drumul de retur va fi mai lent), pungi sigilate (pentru lucrurile pe care nu îți dorești să le uzi).
Cum să îți ajustezi caiacul
Un caiac bine reglat va fi mai stabil și mai confortabil de vâslit. Ocupă-te de reglajul acestuia în timp ce ambarcațiunea se află pe uscat și concentrează-te asupra a trei puncte de contact:
- Partea din spate a caiacului. Pentru a regla caiacul, așează-te pe suportul din spate într-o poziție cât mai verticală. Dacă barca ta îți permite să reglezi cu precizie unghiul scaunului sau al spătarului, găsește o poziție cât mai confortabilă. Totuși, pentru echilibru și putere, ar trebui să stai mai drept.
- Suporturile pentru picioare. Așează-te cu vârful picioarelor pe suporturile pentru acestea; apoi verifică dacă ai genunchii ușor îndoiți. Cele mai multe suporturi pentru picioare se reglează prin înclinarea și glisarea lor de-a lungul unei șine până la punctele de oprire prestabilite. Adesea este mai ușor să ieși din barcă pentru a glisa piciorușele.
- Cabina de pilotaj. Asigură-te că genunchii îndoiți sunt în contact ferm cu fiecare parte a cabinei de pilotaj. Acest lucru te ajută să controlezi mișcarea laterală a bărcii în timp ce vâslești. Ținuta ar trebui să fie strânsă, dar nu atât de înghesuită încât să nu poți ieși dacă te răstorni.
Sfaturi pentru prima tură de caiac
- Alege o zonă cu ape de mică adâncime și calme. Lacurile sau iazurile cu puțin sau deloc trafic de bărci cu motor sunt ideale.
- Găsește o plajă de nisip ușor înclinată (cum este plaja din Sfântu Gheorghe) pentru lansare. Țărmurile abrupte, mlăștinoase și stâncoase vor fi mai dificile.
- Mergi într-o zi însorită, fără vânt. Vei evita complicațiile și vei avea parte de un confort ridicat.
- Dacă este vânt, începe prin a vâsli împotriva vântului. Să vâslești împotriva vântului din față la întoarcere este o luptă; să vâslești cu vânt din spate este, ei bine, o recompensă.
- Planifică o excursie, nu o expediție. Pentru un raport optim între distracție și oboseală, nu depăși două ore de vâslit.
Te așteptăm în Delta Dunării pentru primele curse cu caiacul!