În lunile octombrie / noiembrie, în Delta Dunării este mare forfotă. Păsările care vor ierna în sudul Europei sau în Africa se pregătesc de plecare, iar cele care aleg să ierneze în Delta Dunării sosesc pe, ceea ce am numit noi, Aeroportul Internațional al Păsărilor. Iarna, Delta Dunării este vizitată de păsările care coboară din Nordul Europei și de speciile sedentare, care rămân tot timpul anului. Iarna pot fi văzute aproximativ 100 de specii de păsări în Delta Dunării.
Specii de păsări prezente iarna în Delta Dunării
Printre speciile de păsări prezente în Delta Dunării în lunile de iarnă, se remarcă gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), specie vulnerabilă (chiar amenințată cu dispariție), cu un efectiv total de până la 55.000 de păsări la nivel mondial. Iarna, în jur de 50% din populația mondială de gâște cu gât roșu vor sta în țara noastră până în luna martie, când se vor întoarce în Nordul Europei. În Delta Dunării, gâsca cu gât roșu poate fi văzută alături de gârlițe (mari și mici).
În lunile de iarnă, lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) poate fi văzută în toată Delta Dunării, chiar și în Sfântu Gheorghe. Aceasta se diferențiază de sora ei, lebăda de vară (Cygnus olor), prin ciocul de culoare galbenă lipsit de protuberanța de la baza ciocului, specifică lebedei de vară (de aceea, aceasta mai este numită și lebăda cucuiată).
Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creț (Pelecanus crispus), rața catifelată (Melanitta fusca) sau ferestrașul mic (Mergellus albellus), deși sunt păsări migratoare, pot rămâne în Delta Dunării dacă este o iarnă ușoară, iar ochiurile de apă se păstrează neînghețate.
Rața cu ciuf (Netta rufina), rața roșie (Aythya nyroca), egreta mare (Ardea alba), stârcul cenușiu (Ardea cinerea), simpaticii pițigoi, cormoranul mic (Microcarbo pygmeus) și mare sunt specii sedentare, care nu părăsesc România, iar iarna pot fi văzute în Delta Dunării.
Iarna, când toți copacii sunt golași, aceste înaripate pot fi zărite mult mai ușor, spre bucuria fotografilor și a iubitorilor de păsări.
Animalele rămase în Delta Dunării vor putea fi văzute foarte ușor, în special în preajma ochiurilor de apă. Iarna au fost înregistrate aparițiile vidrelor, enoților, șacalilor, căprioarelor sau a mistreților.
Excursii în Delta Dunării pe timp de iarnă
Excursiile cu barca sunt posibile și în sezonul de iarnă, doar dacă Dunărea nu este înghețată. Pădurea Letea, Pădurea Caraorman, Gârla Turcească sau Lacurile Tătaru, Roșu, Puiu vor putea fi vizitate și în lunile decembrie – februarie. Iar o excursie la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră este o activitate de pus pe listă tot timpul anului.
În Sfântu Gheorghe, vă puteți plimba pe plaja sălbatică, puteți vizita satul adormit sau puteți urmări păsările care se ascund în ochiurile de apă din jurul comunei.
De ce aveți nevoie pentru excursiile în Delta Dunării în plină iarnă?
Echipamentul este foarte important. Cine a spus: nu există un anotimp nepotrivit, există doar haine nepotrivite pentru vreme, a știut ce a spus.
Chiar dacă sunteți la mare sau în Deltă, pe timp de iarnă vă puteți îmbrăca de munte: pantaloni de schi sau “soft shell” sunt o alegere perfectă, bocanci (aceștia sunt foarte buni și pentru plimbările pe plajă: având talpa mai groasă și înaltă, protejează mai bine piciorul de pământul rece), o căciulă foarte groasă (poate chiar una cu urechi), geacă groasă, vestă care să țină la vânt și mănuși.
Este indicat să aveți la îndemână și un termos cu ceai cald, cremă de corp și de față.